torstai 16. syyskuuta 2010

Eläimet muuttaa

Tiesittekö ihmiset, että eläinten vieminen (siis omien lemmikkieläinten) ulkomaille ei ole kovin helppo juttu. Ei varsinkaan, jos on kaksi maalaiskissaa ja jos on viemässä niitä britteihin. Tutkin siis sitä, kun en ikuisesti suomessa halua asua, ja en kissoistani aio eroon hankkiutua, että mitä kaikkea minun pitäisi tehdä. Iso-Britania on nyt se varteenotettavin vaihtoehto.. paitsi näistä eläinkuljetuksista. Huh! Ja tuli aika järkytyksenä tänään, kun ensin vain tutkin eläinlääkärin sivuja ja ajattelin pääseväni todella helpolla tästä. Mutta kuinka ollakkaan, kun soitin sinne ja varmistelin asiaa, niin lääkäri kertoi minulle ison litanian asioita mitä minun pitää tehdä, että niitä voi sille saarelle viedä. Ja sitten päätin vielä itse tarkistaa eviran sivuilta. Huh!

1. Ihan ensimmäiseksi minun pitää hankkia kisuilleni mikrosirut. Koska mielestäni heillä ei sellaisia ole. Pitää kylläkin tarkistaa ihmiseltä, jolta olen nämä saanut, mutta luultavasti ei ole. Eli sellaiset. Ja mikrosirun pitää olla juuri se tietynlainen (tosin uskon, että eläinlääkärit sen tietävät ja osaavat sellaisen laittaa), koska jos se on vääränlainen ja viranomaiset eivät saa sitä luettua omilla laitteillaan, niin minulla pitää olla oma laite mukana, jolla he pystyvät sen lukemaan.

2. Vaihe on hankkia heille lemmikkieläinpassit. Taino oikeastaan en tiedä missä vaiheessa tämä pitää hankkia, mutta sinne pitää tulla nämä kaikki todistukset siitä mitä lemmikille on tehty, jotta se pääsee ilman karanteenia uuteen maahan.

3. Heille pitää antaa raivotautirokotteet, tai rekombinanttirokotteet käyvät myös. Tosin en myöskään ole varma siitä onko toinen kisuistani jo rokotettu, mutta hänellä ei kuitenkaan ole tuota mikrosirua, ja se pitää olla laitettuna ennen rokotetta, joten sillä ei sitten luultavasti ole tässä tapauksessa mitään virkaa.

4. Tämän jälkeen (tämä on siis se mikä pitää tehdä nimen omaan iso britaniaan) pitää lemmikistä ottaa verinäyte raivotautivasta-aineiden määrittämiseksi. Ja toivotaan, että nämä ovat kunnossa, muutoin rokotteen ja vasta-aineiden määrittämiset joudutaan tekemään uudestaan.

5. Verinäytteen jälkeen eläimen on oltava kuusikuukautta maassa, josta häntä ollaan viemässä pois.

6. Rokote pitää uusia. Tosin en vielä ihan saanut selvää, että missä vaiheessa rokote pitää uusia. Ehkä vasta kolmen vuoden päästä.

7. Lemmikille on annettava lääkitys Echinococcus multilocularis -heisimatoa vastaan ja punkkeja vastaan. Punkkipanta ei käy. Ja nämä on otettava 28-48 tuntia ennen lähtöselvitystä.

8. Iso Britanniaan voi viedä eläimiä vain Finnair tai KLM Cargo lentoyhtiöillä. Ja ne saa lennättää vain Lontoon Heathrown kautta. Vielä ei ole satavarmaa, että saako eläin matkustaa ihmisen kanssa, vai erikseen ruumassa. Ihan kuin se ei eläimelle olisi jo ihan tarpeeksi stressaavaa joutua niin pitkäksi aikaa koppaan ja kummalliseen paikkaan, jossa ilmanpaine vaihtelee, mutta se joutuisi vielä oikeasti eristyksiin niistä, jotka heidät voivat rauhoittaa.

Hmm.. oliskohan siinä ollut kaikki? No tuonkin jälkeen pitää luultavasti vielä selvitellä asioita sieltä sun täältä. Ja kellekään ei varmaan tullut yllätykseksi, että tämä ei ole se halvin tapa kuluttaa rahaa. Sinänsä kulut jakautuvat hieman puolenvuoden sisälle, mutta silti. Että onnea vaan viemään eläimiä Iso-Britanniaan.
Lähteenä näille tiedoille toimi eläinlääkärin vastaanotto ja evira.


Kuvitin tämän tekstin sitten suloisilla kisuilla, niin ettei olisi täysin järkyttynyt kaikesta tuosta ja näistä muodollisuuksista. Varsinkin nuo viimeisimmät ovat jotain hyvin erikoista, mutta suloista!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti