maanantai 8. marraskuuta 2010

Lempi kuningatar


Muistin eilen elokuvan, jonka joskus pienenä katsoin äitini kanssa ja jonka tarinan muistan aina siitä asti. Löysin tämän elokuvan vihdoin tänään ja katsoin äsken uudestaan. Oli ihmeellistä, kuinka viimeksi olin samaisen elokuvan katsonut noin 10-15 vuotta sitten ja tunnistin sen heti samaksi näyttelijöiden takia. Varsinkin, kun elokuva on tehty vuonna 1969, Anne of the Thousand Days.
Olen aikaisemmin jo katsonut elokuvan, joka kertoo samaa tarinaa vähän eritavalla. The Other Boleyn Girl, jossa päätähtinä ovat Natalie Portman ja Scarlett Johansson. Tämä nyt selkeestikkin on uudempi elokuva.


Kuitenkin se miksi halusin näistä elokuvista kirjoittaa on se tarina. Periaatteessa tarina on näissä sama. Se kertoo englannin kuninaan Henry VIII:nen toisesta vaimosta Anne Boleysta. Siitä kuinka kuningas ensin piti rakastajattarenaan Annen siskoa Marya, mutta kyllästyi tähän ja ihastui Anneen. Anne ei kuitenkaan luovuttanut itseään kuninkaalle heti. Lopulta hänestä tuli kuitenkin kuninkaan vaimo. Hän synnytti yhden tyttären, Elisabethin (josta tuli myöhemmin kuningatar) ja kuolleen pojan. Myöhemmin hän halusi Annesta eroon ja tästä keksittiin valheita, jotta hänet voitiin surmata. Yksityiskohdat eivät ole tarkkoja. Toisen elokuvan mukaan Anne tavoitteli kuningasta koko ajan kierosti ja toisen elokuvan mukaan kuningas tavoitteli Annea siihen pisteeseen asti, että Anne rakastui häneen ja suistui hänen vaimoksi. Mutta selkeää oli, että Anne ei halunnut synnyttää äpärää, vaan halusi, että jos lapsi on kuninkaan siitä tulee kuningatar tai kuningas.

Anne aloitti suuret muutokset englannissa. Hänen takiaan kuningas pisti englannin eroamaan Rooman kirkosta ja perusti oman kirkon, jossa kuningas on kirkon pää. Tällöin hän sai myöskin mahdollisuuden erota ensimmäisestä vaimostaan, kuningatar Catherinesta ja mennä naimisiin Annen kanssa. Näistä syistä koko englannin tulevaisuus muuttui.


Annen tytär Elisabeth onkin seuraava kunnon kuningatar ja hänestä on myös oma elokuvansa, jonka moni on varmaan nähnyt, kun siinä päähenkilönä toimi Cate Blanchett. Sitä tarinaa en sitten sen tarkemmin tiedä, vaikka elokuvan olenkin katsonut.

Anne Boleyn tarina on oma suosikkini. Hän oli päättäväinen ja tiesi mitä halusi. Ja hänen tarinansa on aina mielestäni tuntunut mielenkiintoisimmimalta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti